Kommande Parkinson SM

https://sbtf.se/information/valkommen-till-parkinson-sm-alzheimer-sm-2025

SM 2020-02-29, 43 spelare, SM 2024-04-20, 55 spelare
Kommande SM 2025-05-10 blir det kanske 100!

De första två SM arrangerades av Spårvägen BTK i Stockholm, tack vare Spårvägens stora drivkraft. Ett stort antal Parkinsonspelare tränade redan fler gånger per vecka sedan 2016 på Spårvägen. Jag har deltagit i en rad olika turneringar, och egentligen så är de ofta ganska lika.

Det börjar med att man kommer till hallen. Ibland dagen innan, på eftermiddagen eller på kvällen. Andra gånger tidigt på morgonen första speldagen. Det första man gör då är att registrera sig att man har kommit. Då träffar man ofta turneringsansvariga och får reda på senaste informationen. Man passar ofta då på att fråga om senaste detaljer, får kanske någon tröja, eller kanske någon lapp att sätta fast på kläderna när man ska spela, så att det blir lättare att hitta varandra. Det är vanligt att man också träffar på kompisar och likasinnade spelare. Det innebär, om det är dagen innan och alla bord står framme, att alla snabbast möjligt lägger beslag på ett bord och börjar spela och ha roligt.

Om man har anlänt dagen innan speldagen, så passar man på att äta en “smart frukost”, vilket för parkinsonspelare ofta betyder diverse frukt och grönsaker, trots att hotellet erbjuder allt från pannkakor, korv till äggröra och annat gott. De smarta passar på att plocka på sig en banan eller liknande för att ha under speldagen. Sedan tar man sig snabbt till hallen. Det är inte ovanligt att morgonpigga spelare börjar träna kring sextiden i hallen och lägger beslag på ett bord.

När man kommer till hallen börjar man med att kontrollera om spelschemat är publicerat. Ibland ligger det ute på Internet och man har kunnat kontrollera det redan under frukosten. Vanligen finns det uppsatt som ett antal A4-papper på någon vägg i spelhallen. Man passar då på att kontrollera när man ska spela och vilka som finns i ens pool.

Man letar förstås också reda på ett omklädningsrum och byter om till kortbyxor och tröja, samt kanske långbyxor ovanpå och något varmare om det är kallt i hallen, så man inte fryser. Man hittar ofta en hörna med kompisar där man lämnar väskor och kläder i hallen. Man förbereder mediciner, vattenflaska, kanske någon banan eller druvsocker, racket och kanske boll. Sedan gäller det att med några kompisar både värma upp lite och börja spela. Det gäller att ha roligt så mycket som möjligt under en turnering!

Har man kommit i förväg till hallen, så har man kanske hunnit värma upp lite och prata lite. När väl tävlingen börjar brukar man bli tilldelad en pool, med 3-5 spelare, beroende på hur många som finns i ens klass. Poolspel är något nästan alla tävlingar börjar med, för att de som deltar ska kunna få spela fler än en match. (Detta gäller inte stora tävlingar för vanliga pingisspelare som EM, VM eller OS, för då är det så många som deltar att man då bara hinner spela en utslagsturnering. När man förlorar är det klart.)

På de flesta turneringar med poolspel, så brukar man turas om att vara domare. Det innebär att om det är 4 personer i en pool, så blir det totalt 3! (3*2*1) 6 matcher. Om man inte vill vara domare, så får man ibland hitta någon annan i publiken som kan dömma. Men att vara domare är ganska skoj och nyttigt. Tänk på att i parkinsonpingis är reglerna inte så jättenoga – man hjälps åt med att räkna och försöker vara snälla mot varandra. Exempelvis tid för raster, hur högt man kastar upp bollen vid serve eller andra specialregler är inget som en domare behöver kunna utantill för att kunna dömma.

Regler? Vanligast är bäst av 5 set till 11. Vid 10-10, så börjar man med varannan serve. Och de få matcher som blir 2-2 i set, så ska det egentligen ske ett sidbyte också när en spelare fått 5 poäng. Spelar man dubbel byter man plats med medspelaren efter att egen sida servat och man ska serva diagonalt i halva rutan.

Beroende på hur det är organiserat, så använder man ett matchprotokoll, där man fyller i resultatet för varje set och match. Vissa turneringar vill ha resultatet efter varje spelad match till sekretariatet. Andra turneringar väntar tills hela poolen är färdigspelad innan man lämnar över protokollet. Det viktiga är att domaren eller spelarna inte glömmer att fylla i resultatet.

När poolen är färdigspelad, så rapporterar man resultatet och kontrollerar planeringen igen. Ofta spelas varje klass under första dagen beroende på antal spelare och andra dagen spelas en utslagsturnering för att utse vinnarna. Alla brukar då få spela, men de som har flest vinster spelar huvudturneringen, medan övriga spelar tröstturneringen.

Under hela turneringen är största utmaningen att balansera medicinering, förtäring och spelform för optimalt resultat. Dessutom slipper alla spelare under denna turnering oroa sig för en dopingkontroll!

/Lin och Peter